Da, ali i…

Da, ali i…

Trenutno stanje oko nas u potpunosti nam je promijenilo način života, uskratilo brojne mogućnosti i utjecalo na način na koji gledamo svijet oko sebe. Strah, tuga, napetost i panika česti su doživljaji, a bezvoljnost, nesanica, debljanje ili sukobi češće se pojavljuju u našim životima. Iako su navedene pojave potpuno ispravne i očekivane u promijenjenim životnim okolnostima, one ne moraju obilježiti našu svakodnevicu. Naime, svatko od nas posjeduje kapacitet za nošenje sa stresnim situacijama, što znači da ipak možemo učiniti nešto da bismo živjeli na najbolji mogući način u situaciji koja je izvan naše kontrole.

Prethodno smo pisali o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja u trenutnoj situaciji borbe s epidemijom koronavirusa. Kako bismo mogli relativno “normalno” funkcionirati u ovim “nenormalnim” uvjetima te kako bismo se mogli dobro nositi sa stresom, važno je, prije svega, prihvatiti kako su gotovo svi osjećaji i doživljaji koje u posljednje vrijeme primijećujemo kod sebe i svojih bližnjih u redu. U redu je osjećati strah. U redu je osjećati paniku. U redu je osjećati žaljenje. U redu je osjećati i olakšanje. Štoviše, u redu je istovremeno osjećati i oprečne emocije prema istoj stvari. Primjerice, potpuno je ispravno istovremeno osjećati radost i preplavljenost zbog provođenja više vremena sa svojim ukućanima.

Da bismo mogli nastaviti dalje, moramo prihvatiti vlastite doživljaje koji su potpuno prikladni u trenutnim životnim uvjetima, iako ih smatramo neprikladnima u uobičajenim okolnostima. Prihvaćanjem vlastitih osjećaja i doživljaja stvaramo plodno tlo za daljnje djelovanje s ciljem najboljeg mogućeg življenja u datim uvjetima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas