Mentalno zdravlje: Neizvjesnost i izvori informacija

Mentalno zdravlje: Neizvjesnost i izvori informacija

U mnoštvu informacija ističe se preporuka za odabirom pouzdanih i vjerodostojnih izvora informiranja, budući da primljene informacije značajno doprinose razvoju straha i panike, doživljaju kontrole, oblikuju ponašanje i strukturu svakodnevice. Zašto se to događa?

Strah od neizvjesnosti jedan je od ključnih strahova s kojim se trenutno suočava velik broj ljudi. Nagle i opsežne promjene ustaljenog načina života dovode do straha i nesigurnosti oko onoga što slijedi. Postoje brojne nepoznanice oko širenja i liječenja korona virusa, neizvjesno je koliko dugo će se primjenjivati mjere Stožera te su upitne posljedice pandemije na ekonomiju. Drugim riječima, neizvjesno je kada će se životi ljudi diljem svijeta vratiti na staro. Iz tog razloga je određena doza nelagode prema neizvjesnosti očekivana i razumljiva. Međutim, neke osobe mogu biti silno preplavljene strahom od neizvjesnosti, zbog čega neizvjesnost postaje snažan izvor stresa i lošeg raspoloženja.

Snažna potreba za izbjegavanjem i umanjivanjem neizvjesnosti u svakoj prilici dovodi do pretjeranog i nepotrebnog iščitavanja, proučavanja i dijeljenja vijesti o trenutnoj situaciji. Golema potreba za informacijama “vraća” nam doživljaj (prividne) kontrole nad situacijom i umanjuje neizvjesnost koja u nama uzrokuje nepodnošljivu nelagodu. Osjećamo (prividno) olakšanje jer mislimo da znamo što slijedi. Međutim, što je sa strahom? Često se javlja začarani krug – u želji za razumijevanjem situacije i doživljajem kontrole nad životom, informiramo se putem neprovjerenih kanala koji sadržavaju lažne, senzacionalističke informacije, objavljene izvan konteksta i koje su vrlo često katastrofičnog sadržaja. Nakon čitanja takvih sadržaja, osjećaj neizvjesnosti se možda trenutačno umanjio, no strah i panika se pojačavaju, što ponovno dovodi do razvoja neizvjesnosti.

Iz tog razloga od iznimne je važnosti odabirati isključivo provjerene, valjane, vjerodostojne, pouzdane i stručne izvore informacija, u kojima se neće pojaviti nespretno i nestručno prenesene informacije, lažne vijesti ili “clickbait”, koji su najčešće stvoreni samo kako bi porastao broj posjetitelja stranice. Također, važno je i ograničiti vrijeme provedeno u informiranju putem različitih medija te razvijati vlastitu toleranciju na neizvjesnost.

/ foto Patrick William, Unsplash /

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas