Odgađanje (radnih) obveza

Izostanak obveza i uobičajene životne rutine, zajedno s ograničenim mogućnostima, mogu dovesti do nedostatka motivacije za obavljanjem različitih zadataka, kao što su pospremanje, održavanje osobne higijene ili odrađivanje zadataka vezanih uz posao. Iako su održavanje osobne higijene i higijene prostora vrlo važni za tjelesno i mentalno zdravlje, neadekvatno izvršavanje radnih obveza za one koji trenutno rade od kuće može imati vrlo ozbiljne izravne i neizravne posljedice po mentalno zdravlje, funkcioniranje i egzistenciju osobe.

Sloboda rada od kuće predstavlja istovremeno prednost i nedostatak. Struktura dana koja nam se u uobičajenim okolnostima može činiti dosadnom i monotonom osigurava optimalnu razinu motivacije za izvršavanjem zadataka i stvara preduvjete za uspjeh u odrađivanju zadataka. S obzirom na promijenjene okolnosti i izostanak rutine, mnogi od nas se suočavaju s manjkom motivacije za rad, što u nama stvara nezadovoljstvo, zabrinutost, napetost i krivnju. Iz tog razloga je trenutno vrlo važno stvoriti si životnu rutinu, koja ne mora biti rigidna kao što inače najčešće bude. Nakon toga, važno je obratiti pozornost na negativne misli koje se mogu javljati pri pomisli na zadatke koje je potrebno obaviti.

Misli poput “Ja to ne mogu” ili “Imam previše posla, ne znam odakle bih krenuo” nisu nam korisne te stvaraju vrlo neugodne emocije, koje nas odvraćaju od izvršavanja zadataka. Vrlo je važno takve misli zamijeniti primjerenijima.

Ustrajanje u stvaranju rutine i zamjeni negativnih misli primjerenijima ključni su u borbi protiv manjka motivacije i odgađanja obveza!

Kontaktirajte nas