O nama

Udruga Vrapčići

Udruga za unaprijeđenje mentalnog zdravlja i kvalitete života bolesnika s psihotičnim poremećajem i njegove obitelji „Vrapčići“ Slavonski Brod, osnovana je 25.02.2009.g. Svrha i cilj osnivanja Udruge je borba za ljudska i građanska prava bolesnika s psihotičnim poremećajem (prva psihotična epizoda, shizofrenija, bipolarni afektivni poremećaj pa i drugi psihički poremećaji , depresije psihotične razine, teži oblici poremećaja osobnosti…) . Od prvog dana osnivanja Udruge ona je mjesto okupljanja i druženja bolesnika s psihotičnim poremećajem koji nakon bolničkog liječenja iznad svega trebaju mjesto gdje će biti okruženi brigom i razumijevanjem. Sve naše dosadašnje aktivnosti usmjerene su na poboljšanje kvalitete života bolesnika i njihove obitelji, osposobljavanje za samostalan život, očuvanje radne sposobnosti. Dosadašnjim radom, okupljanjem naših članova, uspjeli smo protekle godine imati 10 % rehospitalizacija , dok stručna literatura govori o 40 % rehospitalizacija godišnje kada se liječenje provodi samo lijekovima, odnosno, 20%, ako se uz liječenje lijekovima provodi i psihoedukacija. Također, od našeg osnivanja svi naši članovi žive u svojim obiteljima, nitko nije smješten u Dom za odrasle psihički bolesne osobe.

U rad udruge uključeni su stručni suradnici, djelatnici odjela za Psihijatriju OB Josip Benčević koji redovito drže psihoedukacijska predavanja članovima obitelji oboljelih kao i oboljelima, te 1x tjedno grupnu psihoterapiju za oboljele.

Održavamo također i mnoge radionice čiji su voditelji većinom volonteri:

– radionica životnih vještina (radionica kuhanja, čišćenja, ugostiteljska, kompjuterska..),
– kreativna radionica, koja redovito izlaže na prodajnim izložbama u gradu – Katarinski sajam, Božićni sajam, Sajam Udruga te na gradskoj tržnici i tako ostvaruje sredstva;
– glumačka radionica
– glazbena radionica
– trening komunikacije i socijalnih vještina
– tjelovježba 1x tjedno
– sportske aktivnosti (stolni tenis, nogomet, košarka, kuglanje, šah – član smo športskog saveza invalida grada i BPŽ).

Od svog osnutka 2009.g. Udruga svake godine aplicira i ostvaruje sredstva na Natječaju za Udruge Grada Slavonskog Broda . 2010.g. prijavili smo i realizirali projekt “Kazališna predstava ¨Pjesnici prijatelji¨ članova Udruge ¨Vrapčići¨, osoba s psihotičnim poremećajem, Slavonski Brod” pri Zakladi za razvoj lokalne zajednice “Slagalica“. 2011.g. kazališna radionica postavila je predstavu “Ručak” koja je imala 10 izvedbi, vidjelo ju je ukupno oko 600 gledatelja.

2012.g. provodili smo program “Briga za mentalno zdravlje” financiran od strane Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

2013.g. (01.10-31.12.) provodili smo program “Kreativnost i glazba-put za poboljšanje mentalnog zdravlja” financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj lokalne zajednice “Slagalica” iz Osijeka u sklopu deentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklad za razvoj civilnog društva.

U 2014-oj godini planiramo postaviti kazališnu predstavu inspiriranu stvarnim životnim pričama naših članova o životu i problemima s kojima se suočavaju psihički oboljele osobe koju bismo nastojali prikazati najprije u našoj županiji a kasnije nadamo se i diljem RH.Uz to naravno nastavljamo s provođenjem i ostalih radionica kao i do sada.(kreativna, glazbena, radionice životnih i komunikacijskih vještina, tjelovježba idr.)

Predmete iz naše kreativne radionice reovito izlažemo na sajmovima u Slavonskom Brodu (Katarniski, Božićni, Uskrsni, Sajam udruga) a ove godine smo se po prvi put odazvali javnom pozivu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te sudjelovali u Danima otvorenih vrata udruga koji su održani 12-15.06.2013.g.

Kontaktirajte nas