Zavirite u moj film

Zavirite u moj film

Čak dvadeset i pet posto populacije boluje od nekog oblika psihičkog poremećaja, a još je mnogo više onih koji pate, ali ne traže pomoć jer se srame. U Slavonskom je Brodu zid šutnje, kazališnom predstavom “Zavirite u moj film”, probila Udruga Vrapčići, a o stigmi su zajedno sa stručnjacima progovorili i na simpoziju o mentalnom zdravlju. U predstavi „Zaviri u moj film” profesionalni glumci igraju scene iz života duševno oboljelih. A oni svoje životne uloge.

Društvena stigma boli Biljanu. Godinama se bori s bipolarnim poremećajem, ali i predrasudama. “Rekli su dobro nemaš karcinom. Od toga se ne umire, rekli su. A ja sam rekla da, ali od toga se i ne živi. I kad misliš da si sve objasnio ljudima. Otvoreno pričam. I kad misliš da je to to, onda shvatiš da te nisu razumjeli“, govori Biljana Ljubović, iz Udruge Vrapčići, Slavonski Brod. Razumijevanju pomažu Udruge koje ih oukupljaju. Prevenciju i inkluziju potiču od najranijeg doba.

“Da se znate nositi u životu sa stresom, stresnim situacijama, izazovima i da to bude isto dio vašeg odgoja”, rekla je Marta Kljaić Martić , predsjednica Hrvatskog Saveza udruga za mentalno zdravlje. Struka na to upozorava već godinama.”Mentalno zdravlje je važan dio socijalnog kapitala koji doprinosi produktivnosti društva”, naglašava prof.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić, Klinika za psihijatriju Vrapče.

“Oni koji daju novac, odnosno politika, nisu osviješteni ni najmanje”, ističe doc. dr. sc. Ana Kurtović , Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Osijek. Ohrabruje potpora pilot projektu interdisciplinarnih timova za pružanje pomoći u kući. Provodi se u Zagrebu, Karlovcu i Slavonskom Brodu. “Slavonski Brod je na području mentalnog zdravlja sigurno jedno od vodećih mjesta na toj karti psihijatrije u Hrvatskoj”, ukazuje spec.psihijatar Dubravka Ergović Novotny, predsjednica Udruge Vrapčići, Slavonski Brod. I to zahvaljujući najviše njima – Vrapčićima. Borbom za vlastito dostojanstvo i društvo čine boljim.
 Autor: Višnja Ružojčić/V.K./HRT 30. 11. 2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas