Mentalno zdravlje: Što nam slijedi?

Mentalno zdravlje: Što nam slijedi?

Što nam slijedi nakon krize u kojoj se trenutno nalazimo? Brojni znanstvenici i liječnici nastoje pronaći odgovor na to pitanje te predvidjeti što nam slijedi u narednim tjednima i/ili mjesecima. Iako se iza takvih predviđanja vjerodostojni podaci utemeljeni na znanstvenim spoznajama, nijedno od tih predviđanja nije u potpunosti sigurno i zagarantirano.
 
Iako su najrazličitije pretpostavke stručnjaka o vremenima koja dolaze moguće, ne postoji način na koji možemo sa stopostotnom sigurnošću znati kakva nas budućnost čeka. Ova spoznaja kod mnogih od nas izaziva nelagodu jer je ljudima često teško nositi se s neizvjesnošću, dok je nekima izrazito teško podnositi neizvjesnost jer imaju slabu toleranciju prema neizvjesnosti.
 
Iz tog razloga se u narodu pojavljuju različite prognoze cjelokupne situacije, koje se kreću od onih najoptimističnijih, do potpuno katastrofalnih predviđanja budućnosti. Upravo takvi scenariji u mnogima od nas izazivaju bespotreban strah, napetost, paniku i zabrinutost. Ako vas muči osjećaj neizvjesnosti, za početak je dovoljno osvijestiti ga. Nadalje, nemojte pretjerano razmišljati o mogućim ishodima cjelokupne situacije, što nam slijedi kad sve ovo prođe i kakve će biti posljedice jer zasad nema dovoljno podataka da bi se mogao donijeti pouzdan i siguran zaključak o tome kakvo će biti stanje u budućnosti. Neizvjesnost je sastavni dio života te je nemoguće izbjeći je.
 
U ovom je trenutku važno zadržati optimističan pogled na budućnost te povjerenje u sebe i svijet. Ipak, važno je razlikovati zdravi optimizam od nerealnog optimizma. Uz realistično promišljanje o cjelokupnoj situaciji moguće je zadržati pozitivan i optimističan stav prema budućnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas