Mentalno zdravlje: O kontroli

Mentalno zdravlje: O kontroli

Trenutna vladavina epidemije korona virusa predstavlja izvanrednu situaciju u kojoj je naš dosadašnji način života poljuljan, mogućnosti ograničene te je potrebna hitna prilagodba novim životnim uvjetima. Ponekad nam se čini kao da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji, potpuno neopremljeni i bespomoćni, što u nama izaziva strah i paniku. Djeluje nam kako su neki događaji izvan naše kontrole, a doživljaj kontrole u svakodnevnom životu osigurava nam mir, sigurnost, uvelike nam olakšava donošenje odluka te donosi zadovoljstvo i blagostanje.

Smanjena mogućnost kontrole, zajedno s osjećajima straha, napetosti i panike, učestalo dovodi do određenih neučinkovitih ponašanja, kao što su pretjerano praćenje medija, pokušaji zadržavanja osobnih navika suprotno preporukama stručnjaka ili nagomilavanje namirnica. Razlog tomu je nastojanje za stvaranjem prividnog osjećaja kontrole, koje ima kratkoročan umirujući učinak na pojedinca, no dugoročno predstavlja ozbiljnu prijetnju mentalnom zdravlju.
 
Iako je u redu osjećati se uplašeno, važno je uvidjeti kako i dalje posjedujemo kontrolu nad određenim događajima! Štoviše, trenutna razina kontrole nad događajima u vlastitom životu slična je onoj razini koju posjedujemo i u uobičajenim životnim okolnostima. Uvijek možemo utjecati na vlastite misli, stavove, ponašanja i odluke koje donosimo. Možemo uvesti strukturu u život, čak i kada boravimo u vlastitom domu. Možemo voditi brigu o vlastitoj higijeni, tjelovježbi i zdravoj prehrani, čak i ako ne izlazimo iz kuće. Možemo održavati dom urednim, čak i ako ne očekujemo posjetu. Možemo se pridržavati preporučenih smjernica Kriznog stožera, čak i kada drugi to ne čine. Možemo izbjegavati senzacionalističke, prenapuhane novinske članke i voditi se samo točnim i provjerenim informacijama. Možemo racionalno promišljati o informacijama koje primamo, čak i kada su te informacije potpuno beznadne i katastrofične. Možemo svjesno prihvatiti istinito vjerovanje kako će trenutna situacija proći, ishod situacije bit će poželjan, a život se nastavlja. Prema tome, iako je mnogo događaja izvan naše kontrole, na mnoštvo možemo izravno utjecati. Jedino ih je potrebno prepoznati i uočiti.

Prisjetimo se velike Konfucijeve izreke: „Ako želiš promijeniti svijet, počni od sebe.“

/ foto Erin Minuskin, Unsplash /

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas