Što možemo i trebamo činiti kako bismo se osjećali dobro?

Što možemo i trebamo činiti kako bismo se osjećali dobro?

Pandemija korona virusne infekcije je središte pažnje svih nas u zadnje vrijeme. Pričamo o ‘koroni’, prevladava zabrinutost, strah, oprez, spominje se panika. U ovim okolnostima strah je normalna reakcija. I poželjna. ????? ??? ?̌??? ???????????, ?̌??? ??? ?? ????????̌?????? ? ?????̌??? ?????̌???? ? ?????̌? ?? ?????̌???? ???????? ??????????? ?????̌????? ? ?????? ??????̌?????? ?̌?????? ?????? ??????.

Međutim, pretjerani strah donosi više štete nego koristi. ‘U strahu su velike oči’, narodna je poslovica; to naročito vrijedi za nove prijetnje u odnosu na ove poznate. Zapamtimo, ‘u uhu ostanu’ loše informacije (koje su sukladne našem doživljaju opasnosti), a prečujemo one druge, umirujuće. I to ima veze s našim starim, emocionalnim dijelom mozga koji stalno ‘pazi na nas’. Što nepoznatija prijetnja to veća neizvjesnost i strah od neimanja kontrole što nastojimo nadomjestiti (ranije spominjanim) pretjeranostima u ponašanju. To je uobičajena reakcija kada smo suočeni s novom prijetnjom.
Dobro je pitati se što mogu napraviti, kako si pomoći, jesam li bespomoćan/bespomoćna? Mogu li upravljati strahom ili dopuštam da strah upravlja sa mnom?

ŠTO MOŽE POMOĆI?

• ??????????? ??, ??????̌??? ???????, ?????????? ? ????????????? ???????????.
To često nisu informacije na Facebooku, forumima, od prestrašenog susjeda koji je čuo od ‘nekoga nešto’. Lažne vijesti i objave ne pomažu. Provjerene informacije se mogu čuti u informativnim emisijama na televiziji i radiju. Obratite pažnju na broj ozdravljenih, uočite da se svijet ujedinio, da stručnjaci i intenzivno rade i razmjenjuju korisne informacije, uspješnost Kine u kontroli bolesti i druge informacije.
Ako stalno gledamo vijesti – stalno smo napeti. Ako se ciljano informiramo u predviđeno vrijeme (biramo koji program i koja informativna emisija) – ????̌? ?́??? ?????̌??? ?????????.

• ????? ???? ??????????, ??? ?? ?????? ????̌???/??????? ???????.
Biti informiran ne znači stalno slušati vijesti i svoj život staviti ‘na čekanje’. Važno je održati određenu strukturu dana, sudjelovati u uobičajenim aktivnostima (koje su u skladu s preporukama stožera) – aktivnosti povezane s osobnom higijenom, kuhanje, obroci u uobičajeno vrijeme, čišćenje, tjelovježba… Strukturano vrijeme i sudjelovanje u poznatim aktivnostima daju osjećaj stabilnost i sigurnosti što je sada vrlo važno. U nesigurnim okolnostima predvidljivost i struktura smanjuju doživljaj bespomoćnosti – uvodi se red u novu, nejasnu situaciju.

• ?????̌??? ?? ? ?????? ? ??????????? ?????̌?????.
Zadržavati se u kući, smanjiti kontakte uživo na najmanju moguću mjeru, održavati distancu oda 2m u zatvorenim i 1m na otvorenim prostorima, prati ruke često i temeljito, održavati osobnu higijenu i higijenu životnog prostora i drugo. Ograničenost frustrira, uskraćeni smo za svoj stari život. No, ako ‘okrenemo novčić na drugu stranu’, znamo da dajemo svoj doprinos u borbi protiv virusa. Svatko tko je svoj život sada promijenio i prilagodio situaciji pokazuje da ima ????? ?????????? ?? ????̌?????? ? ??????? ??????????? ? ???̌? ???? ??????? ?? ????. Bravo za sve koji se pridržavaju preporuka stručnjaka i na taj način umanjuju rizik za širenje bolesti!

• ????̌?????? ????????.
Današnje komunikacijske mogućnosti su zadivljujuće, budite u virtualnom kontaktu s drugima , iskoristite ovu situaciju za javiti se nekomu (već je neko vrijeme u planu pa niste stigli), popijte ‘zajedno’ kavu – svatko u svojoj samoizolaciji. Normalno funkcioniramo na drukčiji način.
Razgovor o situaciji s korona virusom nije zabranjen. Slobodno je i poželjno reći/napisati kako se osjećamo. Pitajte druge kako su. Na taj način si možete potvrditi da nije nenormalno tako se osjećati i da zapravo nismo sami. Razgovor (i ovaj virtualni) smanjuje nelagodu – iskoristite nešto što je prirodan način samopomaganja.

• ????????????? ???????????.
Lakše upravljamo ponašanjem nego mislima i emocijama, no jedno od drugog je neodvojivo. Osjećat ćemo se bolje, ponašajući se ‘bolje’. Nudimo nekoliko alata za upravljanje emocijama i mislima.
Koliko od brinuli nećemo doći do odgovora što će biti, hoću li se ja zaraziti, netko od mojih, kada će tomu kraj i slično. Briga nije korisna, samo nas čini napetima. Traženi osjećaj kontrole zabrinutost neće donijeti, samo će se povećati tjeskobnost i osjećaj bespomoćnosti. A bespomoćni nismo, možemo napraviti puno toga –sve ono na što se kroz medije apelira.

???????????? ???̌???.
Ako je stalno prisutna zabrinutost, ne možete ‘ugasiti’ brige koristite distrakciju – preusmjerite pažnju na drugi sadržaj. Svatko za sebe može naći sadržaj koji otklanja brige – pogledajte film, seriju, igrajte računalne igre, čistite kupaonicu, učite francuski jezik on-line, nazovite prijatelja.
Potiskivanje briga nije efikasno, nećemo biti uspješni u nastojanju da na nešto ne mislimo (‘nemoj misliti na torticu’); čak je dokazano da potiskivanje pojača prisutost misli. Dobro je sebi reći da je normalno biti zabrinut, svatko razuman je zabrinut. I pitati se što mogu napraviti da se zaštitim, radim li to, jesam li pretjerao/la u procjeni situacije, što kažu stručnjaci, mogu li nazvati nekoga i ‘korigirati’ se ako katastrofiziram i dr. Rizik i opasnost su stvarni, ali važno je propitati jesu li naša procjena realna. Dobro je pitati se: Jesam li ja osobno u velikom riziku od zaraze? Jesam li bio u kontaktu s mogućim slučajevima zaraze? Slijedim li preporuke stručnjaka? Jesam li se nepotrebno izlagao riziku?

????????? ??????? ?????? ?????.
Brige su često nametljive, vraćaju se – to im je u prirodi, ne znači da s Vama nešto nije u redu. Ne daju se jednostavno odmaknuti pa je korisno uporno ih odgađati do ‘vremena za brigu’. A u vremenu za brigu treba doista brinuti. Možete i zapisati zaključke brinjenja. Odredite kada počinjete brinuti, neka vrijeme za brigu ne traje dulje od 20 minuta i neka ne bude kasno navečer. Preporuka je da bude u prostoru u kojem inače ne odmarate. Do tog vremena odgađajte brige, podsjetite se samo da ćete o tomu brinuti u zadano vrijeme, ne sada. Ako smo uporni u odgađanju briga, proces se automatizira pa se brige lakše ‘ugase’ i manje smo napeti.

????????? ??????? ??????????.
Ako osjećate preplavljenost neugodnim osjećajima, imate osjećaj gubitka kontrole ‘uzemljite se’ kroz pet osjetila. Udanite trbušno za početak. Imenujte pet stvari koje vidite oko sebe (naglas možete reći vidim stol, računalo…). obratite pažnju na četiri stvari oko sebe koje možete doirnuti (to može biti Vaša kosa, stolica, jastuk…). Imenujte tri zvuka iz okoline (automobil trubi vani, radio…). Nađite dvije stvari koje imaju miris (kava, krema…). Imenujte jednu stvar koju možete okusiti (bombon, zubna pasta, kava…). Završite dubokim trbušnim udahom i izdahom.

Prepoznajmo da se sa situacijama krize pojedinci teže nose. Svi smo zabrinuti i tjeskobni, no kod nekih će takve reakcije biti naglašene. Umjesto osude i negativnog etiketiranja suosjećanje, razumijevanje i podrška mogu biti od velike pomoći. Postoje telefoni za psihološku podršku – ako su reakcije stalnotrajuće i utječu na život osobe potaknite je na telefonsko savjetovanje. Udruga Vrapčići omogućuje svima ????????? ????????̌?? ?????̌?? ? ??????? ?? ? ?? ?? ???? ?? ????? ???/??? ?? ??.

Javite nam se!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktirajte nas