PROJEKT - Mladi u akciji za mentalno zdravlje

Sa prvim radnim danom nove 2024. godine donosimo vam lijepu vijest. Krećemo sa provedbom još jednog projekta. Ovog puta riječ je o projektu “Mladi u akciji za mentalno zdravlje” koji je financiran od strane Središnji državni ured za demografiju i mlade. O samom projektu: Potreba za preventivnim aktivnostima u području prevencije ovisnosti te promicanja tjelesnog i mentalnog zdravlja nikada nije bila veća. Pandemija koronavirusa doprinijela je pogoršanju tjelesnog zdravlja te razvoju psiholoških tegoba kod mladih, što potvrđuju rezultati recentnih istraživanja i iskustva iz svakodnevnog rada. Primjerice, istraživanje o mentalnom zdravlju djece i mladih koje je prošle godine proveo britanski zdravstveni sustav otkrio je da se učestalost “mogućih problema s mentalnim zdravljem” povećala s 11 % 2017. na 16 % u srpnju 2020. godine.

Široko rasprostranjena uporaba marihuane uz široko raširene zablude kako se radi o bezopasnoj, „prirodnoj“ i ljekovitoj biljci. Ova vjerovanja nemaju samo mladi već i njihovi roditelji.  Konačno, mladi odrastaju s tehnologijom, otuđeni, oskudnih socijalnih kontakata, a upravo su odnosi osnovni protektivni čimbenik kad govorimo o ovisnostima. Iz tog razloga je osmišljen predloženi preventivni program pod nazivom „Mladi u akciji za mentalno zdravlje“, čiji je glavni cilj unaprjeđenje kvalitete života mladih kroz prevenciju ovisnosti te promicanje mentalnog zdravlja.

Projekt će se provoditi od 1.1. do 31.12.2024. godine, a u partnerstvu sa udrugom Enas iz Slavonskog Broda. Vrijednost projekta je 20.000,00 €.